Angst is een bijzonder fenomeen. Aan de ene kant heb je het nodig. Dankzij angst reageer je bijvoorbeeld alert in een gevaarlijke situatie. Maar ben je te vaak angstig, dan maakt dat je wereld kleiner. De angst ontneemt jou je kracht en je wordt kwetsbaar. Dat kan een onaangename rol spelen in je leven.

Wees je ervan bewust dat de angst niet is aangeboren. Het is op een gegeven moment “aangeleerd”. Dat betekent dat het ook weer kan worden “afgeleerd”. De volgende vijf tips kun je hierbij goed gebruiken:

 

 • Een gezond lichaam stimuleert een gezonde geest. Voldoende lichaamsbeweging, gezond eten (veel groente, weinig suiker, koffie, alcohol) en een goede nachtrust, is de basis voor een gezond lichaam en geest.

 • Het bewust worden van je angsten. Ga eens bij jezelf na wat er precies gebeurt.

  • Wat voor mentaal plaatje maak ik?
  • Staat het beeld stil of beweegt het?
  • Is het in kleur of in zwart /wit?
  • Waar en hoever staat het beeld van mij verwijderd?

  Als je deze unieke manier van waarnemen en registreren zou kunnen veranderen door bijvoorbeeld dat plaatje verder weg te zetten of de kleuren en locatie te veranderen, dan zul je merken dat de manier waarop je je angst ervaart ook zal veranderen.

 • Geniet van jouw successen! Hoe klein of groot deze ook zijn. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent. Door hier elke dag even bij stil te staan train je deze “spier” en hoe meer deze getraind is hoe sterker hij wordt, waardoor jij steeds steviger je in schoenen staat.

 • Een goed geordende of een opgeruimde leefomgeving geeft rust in je hoofd. Hoe minder externe prikkels je ontvangt, hoe minder je brein hoeft te verwerken. Mediteren, mindfulness en ademhalingsoefening kunnen helpen om dit rustgevoel te versterken.

 •  Alleen jij kan de angst veranderen. Neem zelf de verantwoording hiervoor, stap voor stap. Elke stap is er weer één om dichter bij je doel te komen. Praat er over. Lucht je hart. Door te delen sta je er niet alleen voor.

Ben je nieuwsgierig geworden en zou je je aangeleerde angst graag willen afleren:

Neem contact op