Heb je angst voor de tandarts? Raak je al in paniek wanneer je alleen maar aan het maken van een afspraak denkt? Je bent niet de enige. Vaak zijn traumatische ervaringen in het verleden hiervan de oorzaak. Gelukkig is er een mogelijkheid om deze angst de baas te worden.

Deze week kwam een jongedame bij mij in de stoel. Ze had een enorme angst voor de tandarts. Deze angst was ontstaan na een hectische behandeling waarbij een deel van een afgebroken kies verwijderd moest worden. De verdoving werkte niet goed en omdat de tandarts het niet voor elkaar kreeg, moest zij ook nog met spoed naar het ziekenhuis. Daar werden operatief de laatste resten van haar kies weggehaald. 

 

angst voor de tandarts

 

Door deze onprettige ervaring ontstond een verlammende angst voor de tandarts. Ze durfde er niet meer naartoe te gaan. Zelfs niet toen er opnieuw echt iets aan haar gebit moest gebeuren. Bewust wilde ze wel, maar onbewust kwam er steeds zo’n enorme angst naar boven, dat ze haar afspraak annuleerde. Ze was ten einde raad. 

Toen ze via een advertentie in de krant vernam dat hypnotherapie uitkomst zou kunnen bieden, kwam ze bij mij. Ik luisterde naar haar verhaal en legde haar uit hoe emotie is opgebouwd. Een ervaring bestaat uit submodaliteiten. Beschouw deze als de bouwstenen van jouw specifieke ervaring. Door die bouwstenen te verplaatsen, ziet het er anders uit en verandert de emotiewaarde die eraan vast zit. Of neem kip-kerriesoep als voorbeeld. Haal je hier de ingrediënten uit zoals de kip en de kerrie, dan heb je gewoon soep, of helemaal niets. Zo werkt het ook met je brein. Door een paar zaken te veranderen, heeft de emotie die opgehangen is aan een specifieke ervaring geen functie meer, waardoor deze wegvalt. Op die manier zijn we aan de slag gegaan.

Deze werkwijze heeft ervoor gezorgd dat de jongedame nu op een normale manier kan terugdenken aan haar ervaring bij de tandarts. Dus zonder emotioneel te worden en zonder die verlammende angst. Inmiddels heeft ze een afspraak bij haar tandarts gemaakt en kijkt ze er zelfs met gepast enthousiasme naar uit. Want natuurlijk wil ze weer kunnen lachen en stralen met een gezond gebit. 

Heb je na het lezen van dit stuk vragen?