Hypnose Noord

ADHD/ADD

Heb jij te maken met ADHD/ADD klachten en voel je je vaak uit balans? Dan kan het nuttig zijn om naar de invloed van het autonome zenuwstelsel op deze klachten te kijken. Het autonome zenuwstelsel speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van ons gedrag en emoties. In dit artikel bespreken we hoe je meer balans kunt vinden in je gedrag vanuit de polyvagaal theorie en HeartMath. Daarnaast kijken we naar hoe hypnotherapie jou kan helpen om weer meer in balans te zijn.

Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor het reguleren van onze interne processen, zoals hartslag, ademhaling, spijsvertering en ook onze emoties. Het bestaat uit twee delen: het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel. Bij mensen met ADHD/ADD kunnen deze systemen uit balans zijn, wat kan leiden tot symptomen zoals hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratieproblemen.

Een benadering die hierbij kan helpen is de polyvagaal theorie. Deze theorie stelt dat ons autonome zenuwstelsel drie verschillende toestanden heeft: de veiligheidsmodus, de vecht- of vluchtmodus en de bevriesmodus. Bij mensen met ADHD/ADD kunnen ze vaak vastzitten in de vecht- of vluchtmodus, waardoor ze constant alert en onrustig zijn. Door te werken aan het herstellen van de veiligheidsmodus kan er meer balans ontstaan.

Een methode die hierbij kan helpen is HeartMath. HeartMath is een wetenschappelijk onderbouwde methode om stress te verminderen en emotionele balans te bevorderen. Deze methode legt de nadruk op het reguleren van onze hartslagvariabiliteit (HRV), wat een indicator is voor ons autonome zenuwstelsel. Door middel van eenvoudige ademhalingsoefeningen en het richten van onze aandacht op positieve emoties, kunnen we onze HRV verbeteren en zo meer balans creëren in ons gedrag.

Naast de polyvagaal theorie en HeartMath kan ook hypnotherapie uitkomst bieden bij ADHD/ADD klachten. Hypnotherapie maakt gebruik van trance-inducties om toegang te krijgen tot het onderbewuste, waar bepaalde patronen en overtuigingen liggen opgeslagen die ons gedrag beïnvloeden. Door middel van suggesties en visualisaties kunnen deze patronen worden aangepast, wat kan leiden tot verandering in gedrag en mindset.

Nieuwsgierig naar meer informatie? Ik help je graag.

Open chat
Vragen? Stuur een bericht via Whatsapp.