Hypnose Noord

Angsten en fobieën

Angsten en fobieën zijn beide vormen van angststoornissen die het dagelijkse leven kunnen belemmeren. Een fobie is een specifieke angst voor plaatsen, dieren, objecten of situaties waarvoor geen duidelijke reden is, omdat er geen werkelijk gevaar aanwezig is. Het kenmerkende van een fobie is dat de angst als zeer echt wordt ervaren, ondanks dat deze onrealistisch is.

Wat is het doel van deze angst?

De angst heeft als voornaamste doel jou te beschermen, hoewel je dit misschien niet zo ervaart en weet dat de angsten je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Onze angsten worden onbewust geactiveerd. Ze komen opeens naar voren door een trigger. Is dit willekeurig of een reactie op een actie?

Ons autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor onze veiligheid en beschermt ons door te vechten, vluchten of bevriezen als dat nodig is. Angst kan worden gezien als een vorm van vluchtgedrag: wanneer het gevoel van angst naar boven komt en je uit de situatie wegvlucht, verdwijnt het gevoel vaak ook weer snel. Eigenlijk is dit vrij effectief. Angst is niet goed of slecht, maar eerder een middel om ons door het leven te leiden. Stel je staat aan de rand van een afgrond, dan is het fijn dat je door angst gewaarschuwd wordt om een stap terug te doen. Dit waarschuwingssysteem heeft ervoor gezorgd dat wij als mensen nog steeds op deze mooie aarde rondlopen.

Echter, als het systeem om wat voor reden dan ook overbelast raakt en het angst-alarm afgaat bij situaties die eigenlijk niet bedreigend zijn, is het belangrijk om hier iets aan te doen.

Hypnotherapie is een goede methode om te onderzoeken welke overtuigingen jou aansturen om angstig te zijn en vervolgens te leren om deze vanuit een nieuw perspectief te ervaren. Dit kan vaak leiden tot het loslaten van oude gevoelens.

Nieuwsgierig? Neem gerust contact op.

Open chat
Vragen? Stuur een bericht via Whatsapp.