Depressiviteit gezien vanuit de polyvagaal theorie
Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzit in een aanhoudend sombere stemming? Een verlangen naar iets anders, maar geen manier om dat verlangen te vervullen? Dit kan leiden tot depressieve gedachten en houding. Het is alsof je letterlijk bevriest in je gedrag en lichaamshouding. In de polyvagaal theorie wordt deze staat de dorsale staat genoemd – een vorm van verdoving waarin je bewustzijn moeilijk kan reguleren naar een veiligere staat van zijn.
Wanneer we ons bevinden in de dorsale staat, is het erg belangrijk om iemand te hebben die door co-regulatie ons kan helpen om naar een veiliger gevoel te gaan. Om uit deze bevriezingstoestand te komen, moeten we eerst de vecht/vlucht respons activeren – het opbouwen van meer sympathische energie. Dit moet echter gedoceerd worden gedaan om terugval te voorkomen.
Vanuit deze sympathische staat kunnen we dan energie opbouwen om verbinding te maken met de ventrale staat – de staat waarin we ons veilig voelen en zelf kunnen reguleren. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit proces tijd kost en dat er geen snelle oplossingen zijn voor depressie.
De polyvagaal theorie biedt interessante inzichten in dit proces en kan je helpen bij het bewust worden van wat er gebeurt en wat je nodig hebt om meer in balans te zijn. Door jezelf bewuster te worden van de verschillende staten waarin je kunt verkeren en hoe je kunt overstappen van de dorsale naar sympathisch naar de ventrale staat, kun je stappen zetten naar herstel.
Gebruik de polyvagaal theorie als een hulpmiddel om bewuster te worden van je eigen proces en zoek de steun die je nodig hebt. Je verdient het om weer gelukkig en in balans te zijn.