Hypnose Noord

Het “ego”

Het ego is een veel besproken iets, maar wat is het eigenlijk?

Precies weten we het natuurlijk niet, omdat het niet iets is wat we kunnen vasthouden of ergens verstopt zit in ons brein. Maar om een beeld te schetsen van wat het zou kunnen zijn, het volgende voorbeeld. 

We worden allemaal geboren met een lege harde schijf als het ware. (Dit is niet helemaal waar maar om het simpel te houden, nemen we dit even aan) Gedurende ons leven slaan we al onze ervaringen waar wij een gevoel aan gekoppeld hebben op in onze harde schijf. Dit geeft een immens grootte hoeveelheid data.

Met deze gegevens kunnen we razend snel beoordelen in een nieuwe situatie wat we er van vinden door het gevoel die we al reeds hebben opgeslagen in een vergelijkbare ervaring. Met andere woorden: de opgeslagen data is hoe wij in het leven staan. Wat we leuk vinden en waarom we bepaald gedrag vertonen.

Al deze informatie is aangeleerd door ervaringen uit het verleden en wanneer we een vergelijkbare situatie ervaren, maar daar een ander gevoel aan koppelen zal dat in de toekomst zorgen voor ander gedrag.  Op deze manier “leren” we om op een andere manier er naar te kijken.

Het wil ook wel eens voorkomen dat een gevoel gekoppeld is aan een ervaring ons nu niet meer dient. Denk eens aan een angst die rationeel gezien “nergens op slaat” maar toch blijven we het doen. Herken je jezelf hierin? Weet dan dat jij dit kan veranderen, laat mij jou helpen. 

Groeten,
David
HypnoseNoord

Open chat
Vragen? Stuur een bericht via Whatsapp.