Hypnose Noord

Wat is een generaliseerde angststoornis?


Gegeneraliseerde angststoornis is een angst gevoel die zonder bewuste aanwijzing frequent wordt ervaren.

De angst die je voelt zorgt er voor dat je lichamelijk een bepaald gedrag gaat vertonen. Eén van de gedragingen die je gaat doen wanneer je angst ervaart is je ademhaling versnellen en hoger en korter ademhalen. Wat er voor zorgt dat je hartslag gaat versnellen. Je hart is mede verantwoordelijk voor het aansturen van je autonome zenuwstelsel die vervolgens een rol speelt in je hormonale huishouding.

gegeneraliseerde angststoornis

Wat gebeurt er als je angst ervaart?

De eerste reactie, de schrik reactie is je automatische respons wanneer je getriggerd wordt door angstig gevoelens. Vervolgens volgt er een hormonale reactie. Er wordt extra adrenraline aangemaakt om er voor te kunnen zorgen dat je kan vluchten of vechten. Tevens wordt er cortisol aangemaakt om je staat van alertheid te stimuleren.

Misschien kan je nog wel een situatie herinneren dat je erg geschrokken was en een tijd na het schrik moment voelde je nog opgelaten. Dat klopt dat is de adrenaline en cortisol die voor een lange tijd aanwezig zijn in je lichaam. Bij een heftige schrik reactie kan er een verhoogde waarde na 10 uren nog meetbaar zijn in je bloedwaarden. Kan je voorstellen wanneer je regelmatig getriggerd wordt door angst gevoelens dat je continu een verhoogt gevoel van alertheid ervaart.

Ons lichaam past zich hier op aan en na een tijdje voelt dit als het nieuwe normaal. Het nieuwe normaal is een staat waar het lichaam is op afgesteld en net als het afkicken van verslavend gedrag, zoals roken gaat je lichaam in protest wanner je weer even kan ontspannen. Dit zorgt voor een onrustig gevoel wat weer angst gevoelens voed en je in een visuele cirkel blijft.

Hoe kom ik van de gegeneraliseerde angststoornis af?

Om er vanaf te komen. is het goed om te snappen wat er met je gebeurt. Door de bewustwording heb je kennis om andere beslissingen te nemen. Vervolgens is het belangrijk om de triggers van de angst weg te halen. Het gedrag angst doe je met een reden. Je onderbewustzijn wil je met dit gevoel ergens voor beschermen.

Met hypnotherapie kan je bewust worden van hetgeen waar je onderbewustzijn je voor wil beschermen en de overtuiging die het gedrag aanstuurt veranderen.

Met de HeartMath technieken leer je weer balans te krijgen in jou autonome zenuwstelsel waardoor je weer evenwicht krijgt in je hormonen adrenraline en cortisol. Wat vervolgens zorgt voor meer rust in het systeem.

Bewustwording, mentale verandering en lichamelijke veerkracht zijn de stappen naar effectief blijvend herstel.

Open chat
Vragen? Stuur een bericht via Whatsapp.