Hypnose Noord

Stress en burn-out klachten

Wat kan je doen aan stress- en burn-outklachten?

Laten we beginnen met het definiëren van stress. Stress treedt op wanneer ons autonome zenuwstelsel uit balans raakt en we vast komen te zitten in de vecht- of vluchtreactie. En wanneer we het gevoel hebben niet meer te kunnen vluchten bevriezen als ware.

In deze staat is ons vermogen om helder te denken beperkt, omdat een deel van ons bewuste brein niet meer naar behoren functioneert. Het doel van ons autonome zenuwstelsel is dan om snel en automatisch te handelen, om te overleven. Vergelijkbaar met een dier in nood. In noodsituaties hebben we geen tijd om rustig na te denken over onze volgende stappen; we moeten direct actie ondernemen om te kunnen overleven. Dit mechanisme heeft ervoor gezorgd dat wij als mensen al die jaren op aarde rondlopen.

Ons lichaam kan kortdurende periodes van stress prima aan. Vroeger werden we vaak maar voor korte tijd gestrest; daarna waren we veilig of was het voorbij. Ons systeem kan ongeveer 20 minuten extreme stress verdragen, op voorwaarde dat het daarna weer kan herstellen in een veilige omgeving.

In de moderne samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan stressfactoren. Als je dit als extreem onveilig hebt gelabeld in je onderbewustzijn, kun je begrijpen waarom je lichaam reageert met een vecht- of vluchtreactie. Deze reactie kan uiteindelijk leiden tot een burn-out, omdat je voortdurend over je eigen grenzen heen gaat.

Gelukkig is er een oplossing: door te leren luisteren en voelen wat je lichaam je wil vertellen en bewust te worden van de redenen achter het gedrag van je autonome zenuwstelsel, kun je de koers veranderen.

Het kan echter moeilijk zijn om naar jezelf te kijken en te begrijpen waarom je bepaalde dingen doet. Anders had je het immers al lang anders gedaan, toch? Daarom is begeleiding in dit proces belangrijk. Laat mij je daarbij helpen.

Open chat
Vragen? Stuur een bericht via Whatsapp.