Hypnose Noord

Vliegangst

Vliegangst, oftewel de angst om te vliegen, is een van de meest voorkomende angsten. Maar waarom vinden we vliegen zo beangstigend? Als we naar de feiten kijken, is vliegen eigenlijk een veilige manier van reizen. Dagelijks vinden er duizenden vluchten plaats zonder enige incidenten. Dus op basis van deze feiten zou je denken dat vliegen veilig is. Maar waarom ervaren mensen dan niet hetzelfde gevoel? Dit kan worden toegeschreven aan onze individuele percepties en overtuigingen, evenals onze gedeelde realiteit.

Onze gedeelde realiteit bestaat uit concepten zoals voertuigen, zoals vliegtuigen, fietsen en auto’s, die we hebben vastgelegd in taal om elkaar te begrijpen. Onze unieke percepties en overtuigingen spelen ook een grote rol. Deze bepalen hoe we de wereld zien en wat we als veilig of gevaarlijk beschouwen. Ze stellen ons in staat om snel te beslissen of iets veilig of onveilig is en vaak nemen we onbewust gedrag aan om uit onveilige situaties te komen.

Dus waarom is vliegen dan zo angstaanjagend? Om dit te begrijpen moeten we kijken naar de definitie van angst. Angst is een signaal van ons onderbewuste dat aangeeft dat wat we ervaren als onveilig gelabeld is. Het doel van angstgevoelens is om ons onderbewuste ervoor te zorgen dat we uit die situatie weggaan. Soms kunnen angsten ontstaan door een specifieke nare ervaring in het verleden, waarbij ons onderbewuste ons waarschuwt met angstige gevoelens. Maar soms kunnen we ook angstig voelen in een situatie zoals vliegen, zelfs als we nooit een nare ervaring hebben gehad. Dit wordt gegeneraliseerde angst genoemd, waarbij ons onderbewuste het vliegen als onveilig heeft gelabeld. Dit heeft vaak te maken met het gevoel de controle te verliezen en gedachten dat je “vastzit”.

Om hiermee om te gaan, is het belangrijk om onze unieke percepties en de gedeelde realiteit te onderzoeken. Door dit te doen, kan onze perceptie veranderen en kunnen we de kern van onze angsten aanpakken. Hypnotherapie kan helpen bij het behandelen van de kernproblemen van vliegangst, zodat je weer kunt genieten van ontspannen vluchten in het vliegtuig.

Open chat
Vragen? Stuur een bericht via Whatsapp.