Wat te doen aan slaapproblemen. Wanneer je last ervaart van het moeilijk in slaapkomen, kan dit een oorzaak hebben in een disbalans van je hormoon melatonine.
Het hormoon melatonine regelt je slaap waak ritme. Je pijnappelklier is verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon melatonine. Hij regelt dit door middel van onze biologische klok en de impuls van licht. Een consistent slaap waak ritme stimuleert de aanmaak van melatonine. Daarnaast is het verstandig om de ruimte waarin je slaapt zo donker mogelijk te maken en niet te warm.
Uit onderzoek blijkt wanneer je telefoon aan staat en naast je ligt tijdens het slapen dit een grote invloed heeft op de kwaliteit van je nachtrust. Niet alleen zorgt het licht van je telefoon en tablet voor een rem op de aanmaak van melatonine. Maar elke keer wanneer er een notificatie wordt ontvangen schiet je met je hersenactiviteit omhoog en duurt het een paar uur voordat je weer op hetzelfde niveau bent. Waardoor je kwaliteit van de remslaap achteruit gaat.
Stress en piekeren zorgen voor slechte nachtrust.
Wanneer je onbewust het gevoel hebt onveilig te zijn door bijvoorbeeld stress maak je extra cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je extra alert bent. Dit is uiteraard niet bevorderlijk als je wil gaan slapen. De technieken die ontwikkeld zijn door HeartMath zorgen er voor dat je op gevoelsniveau meer in balans komt. Hierdoor ga je weer de hormonen aanmaken die een goede nachtrust activeren.
Elk gevoel heeft een reden, het gevoel van stress ook. Met dit gevoel wil je onderbewustzijn je informeren. Vaak weten we bewust niet wat het betekent waardoor we er over gaan piekeren. Dit ervaren we als stress. Hypnotherapie kan je in contact brengen met je onbewuste patronen waardoor je bewust kan worden van de oorzaak van je stress gevoelens. En zo deze op een effectieve manier te veranderen.
Wil je meer hierover weten, hoor ik het graag.